JellyPages.com

Saturday, June 8, 2013

Kisah Segelas Air


Hello ^_^

Entry kali nie mau ceta pasal air. Apasal pula air?
Honestly, saya sangat2x bermasalah klu sebut jak pasal air. Ntahlah bukan susah pun sebenarnya. 
Just tuang air dalam gelas n minum. Senang kan? Tp saya nie ada habit yang susah sangat minum air. 
Teringat pula yang last year sampai kena masuk drip air. 

TERUKNYA PERANGAI -_-' 
(perlu diketuk dulu kepala kali baru mau faham)

Syiok2 online td, tiba2x jak mau search pasal kebaikan air. Lol, tanda2x mau bertaubat ka apa nie. Anyways, banyak info baru yang saya dapat. Ada yang baik n ada juga yang buruk. Actually, klu terlebih minum air pun berpotensi untuk kena keracunan air tau. Nah, sapa cakap minum air tu bagus jak. Tapi klu kurang pun bermasalah juga. Klu mau tau apa kesan kekurangan air, meh tgk di bawah nie.

Let's check it out! 

Kesan kekurangan pengambilan air 

1) Kulit menjadi kusam


2) Pusat dan lesu

3) Gangguan pada ginjal

4) Dehidrasi

5) Sakit Kepala

6) Kekurangan oksigen di otak

7) Sakit Belakang

8) Mudah Pitam

9) Tekanan darah rendah

10) Lemah daya ingatan

Nampaknya kena rajin minum air la pasni. Xmau sakit2x lagi. Hope so. ^_^



Friday, May 24, 2013

Star Trek Into Darkness!



Hello ^_^

Finally, habis dah exam n cuti pun bermula. Maknanya, berlabuhlah tirai Semester 1 dengan jayanya. 

Selamat bercuti dan selamat sampai ke tempat masing2x untuk semua warga Gaya. ^_^


with nana :)
As we know, sinonimlah masa cuti nie dengan movie2x baru di panggung wayang. Tak sah klu xda langsung yang kuar. So, setelah beberapa minggu bersusah payah belajar + puasa berjalan ( puasa la kunun). haha, Finally, semalam dengan beraninya jadi budak yang " break the rule", dapatlah kuar. Happy betul tau macam baru keluar dari kurungan jak. LoL. Anyways, dalam banyak2x movie yang ada, Star Trek Into Darkness juga jadi pilihan. Bagi saya, movie nie sangat2x happening. Ditambah lagi watak2x yang boleh buat  kita ketawa. Apa pun, klu sapa2x tengok wayang nie, memang xrugi because jalan cerita movie nie pun sangat memuaskan. 

Thank You to my friends yang berjaya pujuk saya keluar even sehari sebelum habis exam pun, saya decide mau balik dah. Sayang korang ketat2x. hikhik. Okay, setakat sini jak entry hari ni ya. Penat tul malam nie. Adios, Love ya :)

Antara scene dalam movie nie :)







Sunday, May 19, 2013

Good Luck For Your Examination!



For those who're sitting for examination, All the best ya!

 It's your turn Ann!  Fighting2x

 20/5/2013 ~ 23/5/2013

*** CAN'T WAIT FOR HOLIDAY***

Thursday, May 16, 2013

Happy Teacher's Day 2013 !



Good Morning, Teacher ! ^_^

16/5/2013
Do you know that today is a Teacher's Day?

Yeah, those who are teacher, I would like to wish Happy Teacher's Day to all my lecturers, seniors, juniors and not forgotten to all my beloved friends. May God Bless You. Stay healthy and keep on improving yourself to be a better teacher!

To my hero and beloved daddy, Elic @ Alexander Sylvester

Happy Teacher's Day, dad. For me, you're my best teacher in the world. I hope that one day I can be a great teacher like you. I can see a lot of your students have become a successful person in their life. You've change their life dad. That is why I do respect this career. Do pray for my future ya. Love you :)

aahha, I think I might forget something. Well3x, Here you're.

Not Forgotten;.
Special thanks to all my teacher from :

1) SRK Lok Yuk, Likas  (2000 - 2002)
   2) SK Tansau, Penampang (2003)
     3) SK Muhibbahraya, Tawau (2004 - 2005)
4) SMK Sikuati, Kudat ( 2006 - 2008)
5) SM Teknik Kudat ( 2009 -2010)
6) SM Teknik Likas (2010) 
7) IPG Kampus Gaya ( 2011 - 2016 )

Happy Teacher's Day to all of you. Thank You so much. Your kindness and patience while teaching me have made me a person who I am today. May God Bless You all! Love ya :)

Tema 2013: Guru Malaysia , 1 Aspirasi, 1 Agenda

Sunday, May 12, 2013

M.U.M , I Love You :)



Maria Mathilda Majin

I Love you Mum!
Thank you for being my great, loving, caring and helpful friend and mother. 

I know,
 I do a lot of mistake and sometimes I forgot my responsibility toward you. I might not be a good daughter of you but I really care and love you always. No matter, what happened between us, You always forgive me and do encourages me to be a better person. On this Mother's and Nurses day ,there's no gift that I can give you but only a good prayer and a simple card made by me. I do hope you like it. Thank you Mum, May God Bless You n  I Love you so much! Hug n kiss ya, Muax :)  



Wednesday, May 8, 2013

Exam? <- Are You Ready?



Hello ^_^
Musim Exam tiba lagi. Hohoho. Cepatnya masa berlalu. 

tup tap tup tap bulan Mei dah pula.

 Apa lagi, 
Wake Up Ann! Don't waste your time

Better p study daripada kuar jalan2x + buang masa dengan FB or twitter. ehm, I've to admit that I'm not ready for the exam yet.  seriously, takut sangat2x mau ambil exam.:/

Anyways, seperti biasa bila exam dah dekat macam2x lah gelagat orang yang kita boleh nampak. Ada yang buat study group masing2x  n ada juga yang prefer study sendiri. Bila tengok orang study nie, mulalah saya takut + stress. Bukan apa, cuba bayangkan bila kita sedang syok2x kuar n bila balik jak nampak orang sekeliling kita pegang buku n tanya macam2x soalan pasal topik yang belum kita baca pun. Stress tau! Mau x mau, i need to force myself to study. YES, IT MUST! 

For this semester, I've 4 Main Subjects that I need to sit for exam which are:

         TSL 3101 Introduction of Linguistics
TSL 3102 Literature In English
EDU 3101 Philosophy of Malaysian Education
EDU 3102 Child Development 

So, what're you waiting for ANDREA?

STUDY, STUDY, STUDY
Do pray to God ya. Good Luck Everyone! Fighting2x. GOD BLESS US! 

Good Luck Girls! :)


Friday, April 5, 2013

Pengalaman Berasaskan Sekolah 1 (PBS) :)



We're the teacher to be! 

Hello ^_^

Tiba - tiba pula ada hati mau update blog nie setelah berkurun lamanya terkubur. haha. 

Anyway, back to the topic. Kali nie kita bercerita pasal PBS pula. Time foundation dulu, saya selalu ingat PBS nie kerja dia cuma pergi observe2x kawasan sekolah, ambil maklumat guru besar, pk1/2 n cikgu2 yang ada. Kadang2, nampak senior2 post status time dorang PBS: -

 " Bestnya jumpa budak2" , 

"yeah, hari ini boleh balik awal", 


with Rayner from standard 4 Amanah
WAH!! cam best jak dorang tau. Paling bagus, x  payah pergi kuliah pastu boleh balik awal lagi. Macam - macam lah yang
saya fikir sampai xsabar mahu rasa pengalaman macam dorang. Itu dulu time masih belum tahu apa2( yang kununlah kan. hehe)

Sekali tu, bila turn saya pula pergi PBS,

Rupa - rupanya :-

=_=''

" BANYAKNYA KERJA MAHU BUAT" 

Nasiblah ada kawan2 yang sama tempat dengan saya. Ada juga tempat saya mengadu + berbincang. If x , entah boleh siap tidak kerja2x yang kena bagi oleh lecturer. Walau apapun kan, saya tetap enjoy lebih2 lagi bila jumpa budak - budak yang cute2x + kecil2x semua. Thank You SK Petagas even only a week, I gains new experiences.  That alls. Adios, Love ya! :)

                                                                                                                     
with my friends n the GSTT group!
(Auni, Nicol, Manda, Arief, fendy, florance, Awang, Sabrina)

Thursday, February 14, 2013

Valentine's Day is here!


A bit introduction about Valentine's Day:- 

Valentine's Day is an occasion celebrated on February 14. Normally, on that day, people will express their love with the person whom their love so much by sending a valentine's day card, flower, chocolate or gift. 




In my opinion, people should be more open - minded about this event. If we see people who celebrate Valentine's Day, don't judge their easily. Maybe they only want to spend their time with the person who their love. So, its up to us whether we want to believe this event or not.  Easy right :)

Happy Valentine's Day everyone! Love ya :) 

Tuesday, January 1, 2013

Happy New Year 2013!



it's 12.00am. I can hear the sound of the firework everywhere. 
Yeah, Welcome to the New Year! 
  
I would like to wish Happy New Year 2013 to all my relatives, friends and all peoples in the world. Let's start with a new resolution and hoping that we can achieves those things in this year. 

For me, this year will be a new environment for me because it is my first degree year. One more things, my ages will turn 20's. Mean that, I'll become an adult person. Ouh NO!! But, its okay. ^_^

Another things is today is my last day in my house. I'm going to back to the hostel this morning. Time flies to fast and my holiday is almost over. Seriously, I hate this situation. There's a lot of things that I need to pack. ehm, I needs to go now.
Hye,Hostel. Wait for me! huhu. Adios. :)